• ···
Fransk nougat med pistacienødder, mandler og tranebær

Pizzabunde uden hvedemel

IMG_5794

FullSizeRender_1

FullSizeRender

Endnu en sød læser skrev til mig forleden dag, fordi hun efterhånden havde prøvet mange forskellige opskrifter på hvedefrie pizzabunde, men ikke kunne finde én, som føltes rigtig god. Jeg har ikke lavet pizzaer uden hvede før – jeg bruger som regel en blanding af 80% fuldkorn og 20% hvedemel – men jeg vil altid gerne hjælpe, så jeg gik i tænkehjørnet.

Jeg endte med at bage to pizzabunde: en der var knap så grov og en anden, der var lidt grovere. Formålet med at bage to bunde var ikke at gøre den ene sundere end den anden, men at lave en af bundene med ingredienser, som man som regel har I sine skuffer – rismel er ikke noget jeg normalt har liggende derhjemme, så jeg lavede også en med rugmel.

Som udgangspunkt smagte de to bunde forholdsvis ens og jeg må indrømme, at jeg blev glædeligt overrasket over smagen. De smagte selvfølgelig ikke helt som almindelige pizzabunde, fordi de ikke indeholder traditionel mel, men når fyldet kommer på er smagen som ved en almindelig pizza. Og jeg vil til hver en tid hellere vælge en hvedefri pizza end ingen pizza. Det eneste, der gik lidt skævt var, at bundene manglede luftighed og det er netop den store udfordring, når man bager uden hvede.

Almindelige pizzabunde indeholder som bekendt hvedemel/durummel og disse meltyper indeholder gluten. Gluten har den effekt, at det indkapsler de luftgasser (kuldioxid), der bliver dannet under gæringen i små bobler og da luftgasserne ikke kan komme ud, forøger boblerne sig og dejen hæver. Når dejen bages, stivner de små bobler og den færdigbagte pizzadej forbliver derfor luftig, også efter afkøling.

Alt i alt er jeg glædeligt overrasket over de hvedefri pizzabunde, men følg nedenstående tips i bageprocessen, så har I de bedste forudsætninger for at lave en god pizzabund.

Vigtige tips:

 1. Rul dejen ud til størrelsen af en bageplade – den må ikke være for tyk.
 2. Sæt en bageplade i ovnen imens den varmer op og brug efterfølgende den varme bageplade, når pizzaen skal bages.
 3. Bag altid jeres pizza ved høj temperatur, gerne 245 grader varmluft eller minimum 250 grader almindelig ovn.
 4. Forbag pizzabunden i 2 minutter inden fyldet kommes på.
 5. Kom ikke for meget fyld på pizzaen, da det har indflydelse på hævningen og bundens sprødhed.
 6. Bag pizzaen i 10-12 minutter.

God fornøjelse 🙂

Ingredienser (2 pizzabunde)

 • 4 dl lunken vand
 • 25 g gær
 • 10 g salt
 • 1 spsk olivenolie
 • 1 knsp sukker
 • 45 g majsmel
 • 15 g fiberHUSK
 • 110 g boghvedemel
 • 100 g fuldkornsrismel
 • 90 g fuldkornsrugmel
 • 110 g boghvedemel

Fremgangsmåde

 1. Opløs gæren i det lunkne vant. Tilsæt salt, olivenolie, sukker, majsmel og fiberHUSK og rør indtil dejen er jævn. Del dejen i to skåle.
 2. Tilsæt 110 g boghvedemel og 100 g fuldkornsrismel til den ene skål og rør dejen jævn. Ælt til sidst dejen med hænderne i et par minutter og saml den til en kugle.
 3. Rør 90 g fuldkornsrugmel og 110 g boghvedemel i den anden skål. Ælt igen og saml dejen til en kugle. Stil begge deje til hævning et lunt sted i 30 minutter.
 4. Sæt en bageplade ind i ovnen og varm den op til 245 grader varmluft eller 250 grader almindelig ovn (gerne 260, hvis det er muligt).
 5. Rul dejene ud én af gangen, så de får størrelse af en bageplade. Tag den varme bageplade ud af ovnen, læg den udrullede dej på og forbag bunden i 2 minutter. Tag bunden ud, kom det ønskede fyld på og bag pizzaen i 10-12 minutter. Gentag med den anden pizzabund.

Velbekomme 🙂

IMG_5796

IMG_5790

IMG_5789

 

 

 

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fransk nougat med pistacienødder, mandler og tranebær