• ···
Chiagrød med kokos, dadler og peanut butter

Juleopskrifter // Tarte tatin med kartofler, rosenkål, karamel og kanel

IMG_2218

IMG_2217

IMG_2209

Så er det på tide at finde julehumøret frem, for selvom det er svært at tro, er der ikke meget mere end en måned til juleaften.

Frem til d. 24. december vil jeg bringe jer en masse forskellige juleopskrifter, så I rigtig kan komme i stemning og samtidig få afprøvet jeres færdigheder i julekøkkenet. Opskrifterne vil spænde over alt fra klassiske opskrifter på konfekt og risengrød, til mere utraditionelle opskrifter, såsom dagens fantastiske Tarte tatin med kartofler, rosenkål, karamel og kanel (og nej, man må ikke undlade rosenkålene!).

Hjemme hos os spiser vi ikke and eller gris til jul (det havde I sikkert regnet ud), så opskrifterne skal blandt andet vise, hvor mange muligheder der er, for at skifte de tunge, kødfulde retter ud med lækre, grønne alternativer. Mange sværger selvfølgelig ved gris, gris og atter gris (suppleret med and, kalkun og brun sovs) juleaften – hvilket de selvfølgelig skal have lov til – men i måneden op til d. 24. december, er der måske nogle, der har mod på og lyst til at prøve nogle nye og knap så kødholdige juleretter. Grøn mad i julen er nemlig fantastisk lækkert, den påstand skal jeg nok få bevist igennem de næste uger.

Tip: Nedenstående Tarte tatin er virkelig god og fortjener at blive lavet med en ordentlig gedeost, så gør jer selv den tjeneste at investere i en ost af god kvalitet, det gør tærten endnu bedre.
… Og nej, man må stadig ikke droppe rosenkålene.

Rigtig god fornøjelse. Er det for tidligt at sige glædelig jul? 🙂

Ingredienser

 • 200 g cherrytomater
 • 450 g små kartofler
 • 200 g rosenkål
 • 1 stort løg
 • Olivenolie
 • 10 g smør
 • 40 g sukker
 • Salt og peber
 • 4 kviste frisk timian
 • 1-2 tsk god kanel
 • 1 rulle god gedeost
 • 1 plade butterdej

Fremgangsmåde

 1. Tænd ovnen på 130 grader. Halvér tomaterne og læg dem på en bageplade med bagepapir, med skæresiden opad. Dryp med lidt olivenolie og krydr dem med salt og peber. Bag tomaterne i ovnen i 45 minutter. Lav resten imens.
 2. Skrub kartoflerne og kog dem i letsaltet vand indtil de er møre, ca. 20 minutter. Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle af. Skær top og bund af dem og skær dem herefter i skiver á 2 cm i tykkelse.
 3. Pil de yderste blade af rosenkålene, skær stokken af og del dem i kvarte. Varm en pande op med lidt olivenolie og steg rosenkålene ved høj varme i ca. 10 minutter, indtil de er pletvis brune. Krydr med salt og peber og læg dem på en tallerken.
 4. Skru varmen ned til middelvarme og kom lidt mere olivenolie på panden. Pil løget, skær det i tynde ringe og steg det i ca. 10 minutter, det må ikke blive branket. Læg løgringene på tallerkenen (panden skal bruges igen om lidt).
 5. Pensl en tærteform (26 cm i diameter) med olivenolie og beklæd bunden med en cirkel bagepapir (jeg klippede en cirkel ud af bagepapiret, der blev brugt til tomaterne).
 6. Kom smør og sukker på panden og skru op for varmen. Lad massen karamellisere under konstant omrøring, indtil sukkeret er helt opløst, det tager ca. 5-10 minutter. Hæld forsigtigt karamellem jævnt udover bagepapiret i en tynd stråle (se billedet nedenfor) – hæld ikke karamellem på i én stor klump, da den størkner hurtigt og ikke vil kunne fordeles. Fordel timian over bunden og drys med et tyndt lag kanel. Varm ovnen op til 200 grader.IMG_2215
 7. Læg kartoffelskiverne tæt ved siden af hinanden i tærtefadet, med skæresiden nedad. Pres herefter tomater, løg og rosenkål ned i mellemrummene og krydr godt med salt og peber. Skær gederullen i skiver og fordel skiverne over fyldet. Skær butterdejen ud i en cirkel, der er lidt større end tærteformen og læg den over fyldet. Skub dejen godt ned hele vejen rundt i tærteformens kanter og pensl dejen med lidt olivenolie.
 8. Bag tærten i 25 minutter ved 200 grader, skru ned til 180 grader og bag den yderligere 15 minutter. Lad tærten sætte sig i 1-2 minutter (ikke mere end det), læg en tallerken oven på formen og vend tærten om i en hurtig bevægelse,  så den kommer til at ligge på tallerkenen. Servér straks.

Velbekomme 🙂

IMG_2205

IMG_2216

IMG_2208

*Indlægget indeholder et affiliate link.

 

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chiagrød med kokos, dadler og peanut butter