• ···
Jul // Æbletærte med mørdej, mazarin og kanelfyld

Jul // Cremet kartoffelsuppe med smørristede rosenkål og hasselnødder

IMG_2392

IMG_2383

FullSizeRender_1

I går havde jeg en virkelig hyggelig dag, hvor jeg var lidt småsyg, men alligevel var frisk nok til at stå i køkkenet. Jeg lavede kaffe og ham med skægget satte jazzmusik på anlægget, og så gik jeg ellers og lavede mad hele formiddagen, imens jeg kiggede ud på snelandskabet.

Jeg lavede nogle forskellige retter med rosenkål, for at gøre op med holdningen om, at rosenkål er ulækre, lugter dårligt og smager grimt. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor kålhovederne er så udskældte, men måske er det et levn fra de forrige generationer, som blev opfostret på udkogte, vandede og indelugtende rosenkål. Personligt tror jeg mere, at det handler om, at rosenkålene blev tilberedt og serveret på en uhensigtsmæssig måde. Hvis kålene koges til ukendelighed og serveres uden noget til, er det jo forståeligt, at de ikke smager godt? Men hvis de derimod behandles ordentligt og hvis man anerkender deres let bitre smag og serverer dem med råvarer, som komplimenterer denne bitterhed, smager kålene utrolig dejligt og er samtidig noget af det pæneste man kan kigge på.

I den her opskrift har jeg ristet rosenkålene sammen med hasselnødder og citronskal og -saft, og serveret dem ovenpå en super cremet kartoffelsuppe, som giver kålens bitterhed det perfekte modspil. Hvis I alligevel synes, at rosenkålene er bitre (det tvivler jeg dog på), kan I tilsætte 1 tsk honning, når I smager retten til.

God kogelyst 🙂

Ingredienser (4 pers)

 • 650 g kartofler
 • 450 g porrer (svarer til 2 store stk)
 • 50 g smør
 • Salt og peber
 • Ca. 7 dl grøntsagsbouillon
 • 1 dl piskefløde
 • 15 rosenkål
 • 75 g hasselnødder
 • Skal og saft af 1/2 øko citron

Fremgangsmåde

 1. Skræl kartofler og skær dem i tern á 2×2 cm. Skær porrer i tynde ringe og skyl dem for sand.
 2. Varm en stor, tykbundet gryde op med 25 g smør og sautér grøntsagerne i 10 minutter. Krydr med salt og peber.
 3. Hæld bouillon over grøntsagerne, så de lige er dækket og lad dem simre under låg i ca. 15 minutter, indtil de er møre. Udfør trin 4 og 5 imens.
 4. Rist hasselnødder på en tør pande. Lad dem afkøle let, gnid skindet af dem og hak dem groft.
 5. Rens rosenkål, halvér dem og kom dem i en skål med kogende vand. Lad dem trække i 2 minutter. Afdryp.
 6. Blend suppen glat med en stavblender og tilsæt herefter fløde og eventuelt mere vand, hvis suppen er for tyk. Smag til med salt og peber og hold suppen varm imens resten laves.
 7. Varm en pande op med 25 g smør og rist rosenkålene indtil de får farve. Tilsæt fintrevet citronskal, citronsaft og hasselnødder. Smag til med salt og peber (og eventuelt honning).

Servér suppen i store skåle, top med rosenkålsblandingen og spis suppen sammen med et godt stykke brød.

Velbekomme 🙂

IMG_2392

FullSizeRender_3

FullSizeRender

 

 

 

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jul // Æbletærte med mørdej, mazarin og kanelfyld