• ···
Avocadosalat med masser af sundt fedt

Fougasse – det franske svar på foccacia

FullSizeRender_5

FullSizeRender_2

For noget tid siden bagte jeg de her fougasse – “fu gas” – da jeg havde besøg af Cecilia fra Fuldkornspartnerskabet. I kan læse mere om Fuldkornspartnerskabet og hvorfor jeg skulle mødes med Cecilia her, hvis I vil.

De fine små fougassetter er Frankrigs svar på foccacia, dvs. et fladt brød, der fyldes med alt fra krydderurter til ost. Vi bagte vores med timian, rosmarin og soltørrede tomater, hvilket resulterede i en vidunderlig smag af sprød pizzabund, soltørrede tomater og sommerferie i Frankrig.

Historien bag brødenes smukke mønstre er, at hullerne skal symbolisere Jesus’ ansigt – og ikke et blad, som man skulle tro – og en fougassette skal derfor rigtigt have syv huller. Vores fik fem. Men en ret sød historie, hvis I spørger mig.

Brødene er bagt med det lækreste italienske mel, hvilket franskmændene helt sikkert ikke ville være tilfredse med, og netop melet og melets kvalitet er utrolig vigtig i den her opskrift. Jeg kommer normalt ikke med anvisninger om at bruge det dyreste mel af højeste kvalitet, men i dag gør jeg.

Brødene bliver suveræne, hvis I bruger en god durummel og Tipo 00, der med sit høje glutenindhold gør dejen elastisk og giver brødene en sprød skorpe og en dejlig sej krumme. Så gør jer selv den tjeneste at investér i lækkert mel, f.eks. fra Il Fornaio, som laver mel, der er 100% økologisk og af topkvalitet.

Rigtig god bagelyst 🙂

Tip: Dejen skal koldhæve i 10-12 timer, det bliver brødene bedst af, men hvis I ikke vil vente til næste dag, kan I tilsætte 10 g gær i stedet for 5, blande det op med lunkent vand og lade dejen hæve et lunt sted i 1-1,5 timer før I former den til brød.

FullSizeRender_1

Ingredienser (10 stk)

 • 5 g gær
 • 4,5 dl koldt vand
 • 10 g salt
 • 1 spsk olivenolie + ekstra til pensling
 • 200 g fuldkornsdurummel
 • 150 gram Tipo 00 hvedemel
 • 150 gram fuldkornsrugmel
 • 2 håndfulde krydderurter, f.eks. rosmarin og timian
 • 5 soltørrede tomater i olie

Fremgangsmåde

 1. Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og olivenolie. Tilsæt de tre typer mel lidt af gangen og rør godt rundt. Dejen må gerne være lidt klistret.
 2. Skyl og hak krydderurterne fint. Skær tomaterne i små stykker. Tilsæt urter og tomater til dejen.
 3. Dæk skålen til med film og sæt den i køleskabet natten over.
 4. Tag dejen ud og tænd ovnen på 220 grader varmluft.
 5. Del dejen op i 10 lige store stykker og drys bordet med ekstra mel. Rul hvert stykke ud med en kagerulle til en flad, oval bolle, med en tykkelse på 1-1,5 cm.
 6. Skær nu mønsteret i dejen med en skarp kniv (pensl eventuelt kniven med lidt olivenolie); først på langs fra top til bund og herefter 2 små snit i hver side, så det ligner et blad.
 7. Læg brødene på en bageplade med bagepapir, pensl med olivenolie og drys med lidt havsalt.
 8. Bag brødene i midten af ovnen i ca. 8 minutter – hold øje med dem undervejs, de skal være let brune, men ikke mørke. Afkøl i 5 minutter på en rist og servér.

Velbekomme 🙂

FullSizeRender_4

FullSizeRender

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Avocadosalat med masser af sundt fedt