• ···
Madpandekager med spicy kålfyld og cheddar

Foccacia med grønne sager

IMG_4077

IMG_4081

IMG_4070

På næste lørdag har jeg et arrangement, hvor jeg skal stå for maden til 35 mennesker. Arrangementet foregår i min barndomsby, i en gammel købmandsforretning, som gik konkurs for mange år siden og som nu er blevet lavet om til en økologisk købmandscafé, der drives af frivillige kræfter. Cafeen ligger midt i byen og har altid været et centralt mødested for børn og voksne – jeg kan ikke huske, hvor mange gange jeg selv har cyklet forbi og købt en slikkepind på vej hjem fra skole, men det er mange gange – og det er derfor en rar fornemmelse at vide, at der stadig er folk, der værdsætter fællesskabet og lokalmiljøet i byen.

I forbindelse med arrangementet har jeg brugt en del af min fritid på at afprøve opskrifter og tilpasse menuen, så den indeholder noget for enhver smag – noget, som jeg dog altid serverer for mine gæster, er brød og det gør jeg også på lørdag.

Brød er efter min mening en absolut nødvendighed til et middagsselskab, da det ligger en god bund og desuden kan redde middagen, hvis der går kludder i køkkenet eller ikke er nok mad. Der er mange negative holdninger om brød og kulhydrater, men min mening er, at brød er noget af det lækreste man kan spise, specielt hvis der er et tykt lag tandsmør på! Så kan man jo lade være med at spise så mange stykker, hvis det endelig er.

Brødet, jeg bager på næste lørdag, er det her fantastiske foccacia med grøntsager og havsalt. Foccaciaen er utrolig nem at lave og præsenterer sig virkelig smukt, når det sættes på bordet i sin fulde form. Lad gerne dejen hæve natten over, det giver den bedste krumme.

I må have en dejlig weekend, fyldt med gode brød 😉

Ingredienser (1 stort brød)

 • 20 g gær (brug kun 15 g gær, hvis I lader brødet hæve natten over)
 • 6 dl koldt vand
 • 2 spsk salt + lidt ekstra til drys (gerne havsalt)
 • 2 spsk honning
 • 1 spsk frisk hakket rosmarin + lidt ekstra til drys
 • 300 g hvedemel
 • Ca. 400 g fuldkornsmel (jeg brugte fuldkornshvede)
 • 4 spsk olivenolie
 • 250-300 g blandede grøntsager (f.eks. rødløg, gulerødder, pastinakker osv.)

Fremgangsmåde

 1. Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, honning og hakket rosmarin. Rør melet i lidt ad gangen og rør indtil dejen er glat og klistret.
 2. Beklæd en bradepande (ca. 25×35 cm) med bagepapir og pensl bagepapiret med lidt olie. Hæld dejen i fadet, fordel 4 spsk olivenolie jævnt over og tryk olien ned i dejen med fingrene. Stil dejen til hævning i køleskabet i minimum 3 timer (gerne natten over), tildækket. Tag dejen ud af køleskabet og lad den hæve 1 time ved stuetemperatur.
 3. Tænd ovnen på 200 grader.
 4. Rengør grøntsagerne, skær dem i passende stykker, ca. 2 cm i tykkelse, og pres dem forsigtigt ned i dejen. Bag foccacien i ca. 25 minutter på midterste ovnribbe. Lad foccaciaen hvile 5 minutter og tag det herefter ud af formen og afkøl det på en rist. Drys brødet med havsalt og frisk rosmarin, inden det skæres ud.

Brødet er stort, så hvis det ikke skal spises på én gang kan det skæres i mindre stykker og opbevares i fryseren. Tag brødet ud og optø det ved stuetemperatur et par timer før det skal bruges.

Velbekomme 🙂

IMG_4076

IMG_4069

IMG_4073

   

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madpandekager med spicy kålfyld og cheddar