• ···
Hurtige havregrynsboller

Fastelavnsboller med kanelremonce og vaniljecreme

IMG_5007

IMG_5003

FullSizeRender

I går morges tog jeg et smut hjem til mine forældre, fordi der endelig kom nogen og ordnede vores ovn og fryser. Begge dele har været i stykker i flere måneder og det har mildest talt ikke været særlig nemt at klare sig uden de to ting, når man laver de mængder mad, som jeg gør.

Min mor var smadder forkølet, da jeg kom derhjem, så hun fik en kop te op under dynen og jeg satte jeg mig ned i stuen for at lave skolearbejde. Jeg er lige begyndt på specialeskrivning, så der er mange ting at ordne og læse, inden jeg kan begynde at skrive, men desværre er jeg god til at finde på overspringshandlinger, så min research om specialeskrivning blev hurtigt til research om fastelavnsboller.

Jeg har i flere år holdt mig til den samme opskrift, som er fastelavnsboller lavet på gærdej med vaniljecreme, men i år var jeg klar til at prøve noget nyt. Jeg overvejede at bage bollerne på en Wienerbrødsdej, ligesom bagerens med flødeskumsfyld, men jeg er som bekendt ret glad for kompakte kager og desserter, så jeg holdt mig til nogle med gærdej og tung creme.

Da jeg var lille, bagte min mor, min veninde og jeg nogle fastelavnsboller, hvor al cremen forsvandt, simpelthen fordi vi ikke kom nok creme i – historien er stadig et højdepunkt til hver fastelavn, fordi ingen kunne forstå, hvor cremen var forsvundet hen og netop derfor er jeg altid særlig omhyggelig med at fylde en masse creme i mine fastelavnsboller. Derfor er de her bagt med 2 x creme.

Min mor havde fået det bedre, da fastelavnsbollerne var færdigbagt og vi prøvesmagte dem derfor med en kop kaffe – de var SÅ gode og der var masser af creme i! Resten af bollerne røg hjem i min flotte NYE fryser, hvor de (forhåbentlig) bliver indtil på søndag, hvor det er fastelavn 🙂

God bagelyst!

Ingredienser (14-16 stk)

Vaniljecreme

 • 1 vaniljestang
 • 1 æg
 • 25 g sukker
 • 2 spsk maizenamel
 • 2,5 dl sødmælk

Dej

 • 1,5 dl sødmælk
 • 100 g smør
 • 25 g gær
 • 2 æg
 • 50 g sukker
 • 1 vaniljestang
 • 1/2 tsk salt
 • 1 tsk kardemomme
 • Ca. 6-7 dl hvedemel

Kanelremonce

 • 100 g marcipan
 • 100 g sukker
 • 1,5 tsk kanel
 • 100 g blødt smør

Endvidere: Glasur, 1 håndfuld usaltede pistacienødder og flormelis til pynt

Fremgangsmåde

 1. Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom korn og -stang i en gryde sammen med æg, sukker, maizenamel og sødmælk og rør rundt indtil massen er jævn. Stil gryden på komfuret og varm massen op under konstant omrøring, indtil den får konsistens som kagecreme. Sluk for varmen og stil til side. Tag vaniljestangen op inden bollerne samles i punkt 4.
 2. Dej: Kom mælk og smør i en gryde og varm det op til smørret er smeltet. Lad det køle ned til stuetemperatur i en skål og opløs så gæren heri. Tilsæt æg, sukker, kornene af vaniljestangen, salt, kardemomme og melet lidt ad gangen. Rør godt rundt og ælt til sidst dejen på bordet i 5 minutter, eventuelt med ekstra mel. Dejen skal være let klistret, men ikke så meget, at den hænger ved fingrene. Stil dejen til hævning et lunt sted i 30 minutter, overdækket. Lav kanelremoncen imens.
 3. Kanelremonce: Riv marcipanen groft på et rivejern, kom det i en skål sammen med sukkeret og ælt det godt sammen. Rør kanel og blødt smør sammen i en anden skål og tilsæt herefter marcipanmassen. Rør indtil massen er jævn, ca. 1 minut.
 4. Når bollerne skal samles: Del dejen op i 14-16 lige store stykker (jeg vejede dem af, så de var præcis lige store) og rul dem ud til en cirkel på størrelse med en kvindehåndflade. Jeg gjorde det med hænderne. Kom 1 tsk remonce og 1 tsk creme på midten af dejcirklen og saml siderne om fyldet. Sørg for, at bunden er ordentligt samlet, da kanelremoncen har det med at finde flugtveje under bagningen. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og stil dem til efterhævning i 30 minutter.
 5. Tænd ovnen på 180 grader og bag bollerne i 15-20 minutter i midten af ovnen, indtil de er lysebrune. Afkøl bollerne inden de pyntes med glasur, hakkede pistacienødder og flormelis.

Tip: Bollerne smager bedst den dag, de er bagt, og ellers kan de opbevares i fryseren. I så fald, så vent med at pynte dem og kom dem i fryseren 10 minutter efter, at de er kommet ud af ovnen. Optø bollerne ved stuetemperatur, når de skal bruges og giv dem eventuelt 30 sek-1 minut i mikroovnen. De smager nemlig bedst, når de er lune.

Glædelig fastelavn 🙂

IMG_5010

IMG_5005

FullSizeRender_3

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hurtige havregrynsboller